Thursday, December 31, 2009

Firework@Putrajaya

Tahun 2009 telahpun berlalu pergi dan kini menjelmalah tahun 2010. Namun seperti tahun sebelumnya, kami telah kecundang untuk kali kedua dengan kegagalan menyaksikan letupan bunga api di Putrajaya setelah perkara yang sama berlaku di Dataran Shah Alam pada tahun lalu. Harapan untuk melihat keindahan bunga api menjelang 12.00 a.m. hanyalah harapan kosong. Semua menunding jari ke arah kahar kerana semua ini adalah ideanya dan dialah juga yang membawa kami ke Dataran Shah Alam tahun lepas...huhu tp yang bestnya kami pegi lepak makan kat restoran ape tah kat dengkil sambil bincang tuk aktiviti keesokan harinya. kami buat restoran tu macam kami yang punya...haha gelak tak ingat kubur...(teringat kubur kat percient 20 Putrajaya)...huhu apapun malam ni memang hepi sbb dpt kumpul ramai2....=)


Wednesday, December 30, 2009

Industri Itik

Industri itik di negara kita kini semakin berkembang pesat. Peluang2 yang terbuka luas kepada mereka yang berminat untuk mendapatkan pendapatan yang lumayan. Industri itik merupakan salah satu industri yang mampu meningkatkan taraf hidup seseorg. ini kerana industri ini mempunyai permintaan yang tinggi terhadap daging dan juga telur itik.

Align Center
AgroJurnal: Industri ternakan itik

video

Saturday, December 26, 2009

Konvoi Komander 2010

Komander2 uitm shah alam ni mmg hantu konvoi la. after dua konvoi terdahulu kat PD n Cherating, skrg ni nak buat konvoi lagi tapi kali nak buat kat area air terjun lak sebab ramai sgt da h fobia ngan obor2 masa kat cherating dan aku adalah salah sorg mangsa obor2 yang kejam itu...uhuk2 respon dari dak2 komander ni pon ok so harap2 jadilah gak apa yang dirancang ni. dalam perancangan nak buat kat sungai chilling kat kuala kubu bahru...tapi itu just plan awal jer...kena tgk brape ramai yg nak join dulu sbb takut lak klo ramai yang join n tempat xsesuai nak tampung jumlah org ramai.


Konvoi Komander pertama: Port Dickson

Marshall tgh bari taklimat...=)

perghh....terbaek la...=)

R&R seremban


asak, aku, halim dan amar

pasang khemah

istana pasir

BBQ time....=)


unggun api

mandi2 time

sesi melambung paan.


Friday, December 18, 2009

Proposal VS Tesis

Memandangkan semester baru lambat lagi...aku banyak lepak je kat rumah yg dah genap 2bulan aku sewa...huhu best jgk lepak rumah ni sbb luas dan selesa walaupun sentiasa tinggal sorang je kt rumah. Mamandangkan bosan xde buat apa2 so aku merajinkan diri ini tuk baca journal2 yang berkaitan dengan tesis aku dan try siapkan kertas cadangan bagi menjalankan penternakan itik telur selepas tamat pengajian...rajin la plak aku nak buat dua benda ni...hehe tapi selepas tgk rancangan al-kuliyyah petang td berkenaan azam sempena maal hijrah...semangat aku semakin berkobar2 tuk berjaya dalam perusahaan ini...azam, usaha dan tawakkal merupakan kunci kejayaan dalam menjadikan suatu impian itu menjadi kenyataan. InsyaAllah semoga semuanya akan berjalan dengan lancar...amin


Monday, December 14, 2009

kampung halamanku.....KUNAK

Kunak....lama x jejak kaki kat kampungku yang terchinta itu...huhu da la 26hb ni kawan baik aku Ellan kawen...sorry la lan bkn aku xmo balik tapi mmg x dpt blik pon...rugi memang rugi sebab tym2 ni la bdk2 kampung kumpul ramai2...lepak ramai2 pas2 g konvoi kat tampi2...mandi air terjun madai...perghh rugi sangat2 xbalik...ni salah AirAsia la xbuat promosi tiket murah....:( apa2 pon dalam bulan 3 aku balik...insyaAllah
bagi org yg xtau kedudukan Kunak...ni gambar kampung tercintaku....=)


Sunday, December 13, 2009

ITIK??


Pening da AKU pikir pasal nak abiskan cepat blajar AKU ni...ble la nak merasa hidup bebas dari asyik bace buku je...naseb bek la sem ni tggl nak setelkan tesis je so xdela penat sangat nak g kelas...huhu tapi AKU pon xpasti sama ada setelah tamat blajar ni leh dapat keje yg betol2 leh wat AKU kaya...boleh ke??ramai org kata jangan memilih keje n aku jgk setuju dgn pendapat tu...tp adakah dengan memilih keje yg ada akan memberi kepuasan dalam hidup kte??hahaha terpulang pada rezeki masing-masing sebenarnya...rezeki Allah melimpah ruah kat dunia ni...tggl kita je yang perlu berusaha tuk dapatkan rezeki itu...AKU da penat perah otak aku ni tuk pikir jalan terbaek nak jadi kaya...sebenarnya dr kecik2 lagi AKU da minat dalam bidang pertanian ngan penternakan...tp xtau nak buat ape...huhu tup2 abg bg suggestion ternak itik telur...lumayan gak klo ternak itik samada tuk daging die or tuk telur die...harga pasaran sebijik telur itik yang da dimasinkan RM0.80....mahal tu!!hehe dan skrg ni AKU semakin bersemangat tuk menjadi usahawan itik telur sebab kat sabah xramai lagi yang buat ternakan itik....hope dgn bisnes ni dapatlah aku memiliki segala yang diidam2kan...hoho